Derde bed

Derde bed waarin keizer Karel overnachtte

In het boek Notice historique chronologique généalogique et biographique sur la très ancienne & très illustre maison Cocquiel de ter Heirleire, extrait de la Belgique héraldique t. III pages 265-303 door Charles Emmanuel Jospeh Poplimont Extrait de la Belgique Héraldique, t III pages 265-303, uitgegeven te Brussel in 1865 bij imprimerie G.Adriaens, is op pagina 32 in een noot het volgende te lezen:
(2) Un manuscrit historique de Philibert Isembart de la Croix daté de 1675 (appartenant aujourd’hui à M. Van de Kerchove, de Tournai), mentionne que l’empereur Charles-Quint se logeait toujours “en la maison des Cocquiel, en Tournay”.

Cornelis de Hooghe dreef handel met Lucas Halley, getrouwd met Anna Cocquiel. Via de familie Stalpaert van der Wielen was De Hooghe zelfs geaffilieerd aan de familie Cocquiel.
Het huis van de Cocquiels is het derde huis van personen rondom Cornelis de Hooghe waarin de keizer overnachtte. Of De Hooghe een bastaard was van de keizer zal wel nooit te bewijzen zijn, maar de keizer had er wel ampel de mogelijkheid toe.