Herdruk Belgica-kaart

Herdruk voor Guicciardini

Stilaan wordt er meer duidelijk omtrent De Hooghe's "Belgica-kaart".
Deze wordt vaak op 1567 gedateerd, het jaar waarin de kaart werd opgenomen in de beschrijving van de Lage Landen door Ludovico Guicciardini.
Maar de kaart bestond vermoedelijk al veel langer. Op deze kaart staan de grenzen aangegeven zoals ze bij de vrede van Cateau-Cambresis zijn vastgelegd in 1559. De kaart is, ook getuige de titel, een visuele representatie van deze vredesvoorwaarden. De kaart zal dus eerder omstreeks 1559 zijn gemaakt dan omstreeks 1567. Het had weinig nut pas acht jaar na de vrede een kaart van de nieuwe grenzen te maken.
Bovendien is hij net als vrijwel alle andere werken van De Hooghe in opdracht van een koningshuis gemaakt, in dit geval aan het hof van Margaretha van Parma en niet voor Guicciardini.
Toen Margaretha van Parma in 1567 van het toneel verdween en De Hooghe daarmee brodeloos werd, heeft hij de koperplaten waarvan verscheidene kaarten ten behoeve van de koning waren gedrukt, nogmaals kunnen gebruiken. Hij kon het beroemde foute kaderlijntje corrigeren en de plaat meteen ook signeren.
Op deze wijze drukte hij een groot aantal kaarten die in de "Descrittione" van Guicciardini werden opgenomen. De meeste kaarten die nu bij verzamelaars berusten zijn van deze tweede staat, die inbindsporen vertoont en waarvan de marges zijn afgesneden.
Van de eerste staat, met het foute kaderlijntje, ongesigneerd, op een volledig onafgesneden vel en zonder inbindsporen, bestaat er maar één exemplaar. Deze eerste staat werd, zoals gezegd, louter aan het hof gebruikt en is daarom veel zeldzamer.
Het is dus niet uit te sluiten dat de Belgica-kaart eerder werd gemaakt dan de "Hollandia-kaart" van De Hooghe, die door hem op 1565 is gedateerd. De datum 1567 betreft een herdruk en is gebaseerd op het jaar dat het boek van Guicciardini uitkwam en heeft weinig te maken met het jaar van het snijden van de originele kaart voor Margaretha.
Tot nu toe was de volgorde van beide kaarten omgekeerd door deze al te gemakkelijke link van het publicatiejaar van het boek met het mogelijke jaar van snijden van de plaat.